Hemodializa

Prin Hemodializa, sāngele circula īn exteriorul corpului printr-un filtru special, numit dializor, cu ajutorul unor tuburi de plastic, cunoscute sub numele de linii de sānge. Dializorul actioneaza ca un "rinichi artificial", separānd produsele reziduale si excesul de apa din sānge. Solutia de dializa transporta īn exteriorul organismului produsele reziduale si excesul de apa, iar sāngele astfel curatat este reintrodus īn corpul pacientului. Īntregul proces este controlat de masina de hemodializa, care pompeaza sāngele, adauga anticoagulanti, regleaza procesul de purificare, controleaza amestecul solutiei de dializa si debitul acesteia prin sistem. Masina de hemodializa poate, de asemenea, monitoriza si īnregistra semnele vitale ale pacientului. Īn mod obisnuit, un pacient efectueaza trei tratamente pe saptamāna, de 3 pāna la 6 ore fiecare.
Dializa peritoneala

Dializa peritoneala, pentru eliminarea produselor reziduale din sānge, utilizeaza peritoneul, adica membrana care acopera organele situate in cavitatea abdominala. O solutie sterila de dializa este introdusa īn cavitatea peritoneala, prin intermediul unui cateter, implantat chirurgical, iar peritoneul actioneaza ca filtru. Dializa peritoneala se realizeaza prin introducerea si eliminarea solutiilor de dializa de patru ori pe zi (DPCA = Dializa Peritoneala Continua Ambulatorie), sau se efectueaza īn timpul somnului pacientului cu ajutorul unui echipament dedicat, care introduce si elimina solutia de dializa din cavitatea peritoneala (DPA = Dializa Peritoneala Automata). Majoritatea tratamentelor de dializa peritoneala sunt efectuate de catre pacienti, acasa sau la locul de munca
Transplantul renal

Multi pacienti cu insuficienta renala cronica spera la un nou rinichi prin intermediul unui transplant. Din pacate nu exista suficiente organe disponibile, acestea fiind prelevate de obicei de la persoane decedate.

De cele mai multe ori rinichii bolnavi nu sunt īndepartati, fiind lasati īn interiorul corpului. Un rinichi transplantat si care functioneaza bine produce urina la fel ca rinichiul nativ si, de asemenea, contribuie la reglarea tensiunii arteriale si la producerea de celule sanguine.

Orice transplant aduce cu el si riscul rejectiei organului transplantat. Din acest motiv este necesara administrarea pe termen lung a unei medicatii imunosupresoare pentru a micsora riscul aparitiei acestui fenomen. Aceasta medicatie face organismul mai susceptibil la alte afectiuni. Dupa un transplant renal sunt recomandate examinari periodice de catre medicul specialist. Atāta timp cāt nu apar complicatii, aproximativ 50% dintre pacientii transplantati pot avea o viata normala pentru o medie de 10 ani, īnainte ca rinichiul transplantat sa-si diminueze si el capacitatea de filtrare.
 
 
 
Sus
 


Despre dializa

Centrul de dializa
   Targu Neamt