Centrul de dializa Mediss Center Targu Neamt
Stimate pacient,

    Dorim sa va aducem cateva lamuriri referitoare la dieta pe care trebuie sa o respectati in calitate de pacient dializat.
    Dieta trebuie sa respecte urmatoarele principii:
  1. limitarea aportului de lichide
  2. reducerea aportului de potasiu (K)  
  3. aport suficient de proteine
  4. reducerea aportului de fosfati

    Principala caracteristica a regimului alimentar pe care trebuie sa-l urmezi in cazul in care faci dializa, este echilibrul.

        Nu consuma acelasi fel de mancare mai mult timp

    Daca urmezi un tratament de dializa, nu trebuie sa consumi mai mult timp, acelasi fel de mancare si nici sa faci excese alimentare.

        Alege o dieta bogata in vitamine.

    Dieta pacientilor dializati trebuie sa fie bogata in proteine si scazuta in sodiu, potasiu si fosfor. Potasiul contribuie la functionarea normala a muschilor, nervilor si regleaza bataile inimii, insa acumulat in cantitati mari in organism, pune in pericol viata pacientilor. Oboseala musculara, furnicaturi in maini, picioare sau in jurul gurii, precum si bataile neregulate ale inimii sunt simtome ale acumularii unei cantitati de potasiu peste limita normala maxima. Prin evitarea alimentelor bogate in fosfor, pacientii dializati reduc aparitia altor probleme de sanatate care afecteaza sistemul osos si inima.

    Sodiul este principalul factor care determina retinerea apei in organism, simtomele fiind: picioare umflate, hipertensiune arteriala, respiratie dificila, cresterea in greutate, ajungandu-se in timp la insuficienta cardiaca. Este indicat sa se inlocuiasca sarea cu alte condimente:
  • cimbrisor
  • busuioc
  • sofran
care pot compensa lipsa sarii din mancare prin garantarea altor arome atragatoare. Pacientii trebuie sa se fereasca de conserve, mezeluri, cascaval, branza sarata sau topita, alimente care contin cantitati considerabile de sodiu.

    DE RETINUT! Sarea fara sodiu care exista in farmacii este total contraindicata pacientilor hemodializati. 

RECOMANDARI ALIMENTARE

    Este foarte important ca orice pacient dializat sa se consulte frecvent cu medicul sau nefrologul. Teoretic, niciun aliment nu este interzis, insa unele trebuie consumate cu atentie si in cantitati mici.
    Alege alimente proaspete. Conservele si alimentele procesate contin cantitati mari de fosfor si sare.
    Grasimile animale (slanina, untura, carnea grasa, smantana, etc) trebuie evitate pe cat posibil. Consumul lor presupune un mare factor de risc pentru aparitia arterosclerozei, o boala care afecteaza functionalitatea arterelor. Din cauza alimentatiei, colesterolul si grasimile prezente in cantitati excesive in sange se infiltreaza in peretii arterelor si afecteaza circulatia circulatia acestuia. De aceea este de preferat sa se inlocuiasca grasimile animale cu cele vegetale.
    De preferat este dieta personalizata, deoarece necesarul caloric furnizat de alimente difera de la un pacient la altul in functie de varsta, greutate, mod de viata activ sau pasiv. De aceea, medicul nefrolog, trebuie considerat unul dintre cei mai buni prieteni ai pacientului dializat, el cunoscand cel mai bine nevoile pacientului si poate recomanda, astfel, regimul alimentar care sa ofere aportul caloric si de vitamine necesar pentru a se simti cat mai bine.
   
Consumul de lichide va fi stabilit astfel: 
    Cantitatea de lichide ca va fi consumata este egala cu:
        volumul urinei in 24ore + 500 ml (ce reprezinta volumul apei pierdute prin transpiratie, respiratie, tub digestiv in 24ore) + 500 pana la 700 ml lichide pe zi
Pentru stabilirea cantitatii de lichide consumate, se vor lua in calcul toate lichidele ingerate:
  • apa
  • ceaiuri
  • siropuri
  • zeama de fructe
  • lapte

    SAREA

    Marea majoritate a pacientilor dializati si in mod special cei cu hipertensiune arteriala sau edeme, au indicatie de edeme fara sare. Mancarurile se prepara fara sare, se consuma paine fara sare.
    Pacientii hemodializati trebuie sa consume zilnic o cantitate de 1g/kg corp. Va fi luata in calcul greutatea corporala ideala su nu cea actuala, aceasta din urma fiind de multe ori anormala.
        Greutatea ideala in kg = Inaltimea in centimetri - 100
Exemplu:
      o persoana cu naltime de 170 cm ar trebui sa aiba o greutate corporala de 70kg si sa consume 70g de proteine pe zi (1g proteine/kg corp * 70kg)

    PROTEINELE

Alimentele care contin proteine sunt cele de natura animala:
  • carnea
  • lactatele
  • oua
si intr-o mai mica masura unele vegetale:
  • ciuperci
  • mazare boabe
  • masline
  • nuci
  • alune
  • fasole

Cantitati reduse de proteine se gasesc si in:
  • paine
  • paste fainoase
  • orez
  • gris

Legumele, fructele, zarzavatul contin proteine in cantitati foarte mici.

    Dupa restrictiile in proteine din dieta recomandata si urmata in perioada care a precedat inceperea dializei, organismul se afla in mare dificit proteic care trebuie cat mai repede corectat.
    In timpul hemodializei se pierd din sange in lichidul de dializa cantitati importante de aminoacizi care sunt constituentii proteinelor din organism si daca aceste pierderi nu sunt inlocuiete de un aport alimentar corespunzator de proteine se ajunge la subnutritie proteica severa.
    Proteinele sunt constituientii de baza ai tutror tesuturilor si organelor, ai enzimelor si unor hormoni importanti.
    Deficitul nutritional in proteine are consecinte grave asupra organismului si efecte nefavorabile asupra evolutiei in timp a pacientului care nu respecta ratia prescrisa, de proteine de natura animala. 
    Daca de exemplu, vi s-a prescris 80g proteine pe zi, consultati tabelul cu portii de proteine si alegeti 7-8 portii de cate 8g proteine (deci 56-64g proteine) pe care le repartizati dupa dorinta la cele 3-4 mese din ziua respectiva. Restul de 16-24g proteine, pana la totalizarea celor 80g prescrise, vor fi luate din celelalte alimente: paine, biscuiti. Se recomanda in mod special carnea de peste, care nu este foarte bogata in fosfor si poate preveni arteroscleroza.

    GLUCIDELE

    Glucidele sau hidrocarbonatele se gasesc mai ales in fainoase si dulciuri.
    Se pot consuma in cantitati relativ normale. Nu se va abuza de fainoase (paine, paste, etc) si mai ales de dulciuri, daca este tendinta de ingrasare. Se poate sa fii gras dar sa fii subnutrit proteic daca alimentatia se bazeaza in principal pe dulciuri si fainoase, dar cu o cantitate necorespunzatoare de proteine.
   
    GRASIMILE

    Cantitatea zilnica de grasimi recomandata este de 0.5 - 0.75 g/kg corp greutate pe zi. Vor fi restrictionate grasimile de origine animala (carne grasa de porc, oaie sau vita, untura, unt), dar vor fi incluse in dieta obligatoriu grasimi vegetale (untdelemn, margarina). Acestea din urma sunt necesare pentru acoperirea nevoilor energetice ale organismului.

    POTASIUL          
   
    Din potasiul ingerat cu alimentele, 92% se elimina prin urina cand rinichii sunt sanatosi. In insuficienta renala, eliminarea urinara a potasiului este mult redusa sau chiar nula, incat exista pericolul acumularii in organism, cu efecte grave asupra inimii: risc de stop cardiac. Pentru a preveni aceste situatii trebuie excluse din dieta, alimente foarte bogate in potasiu:
  • supe
  • ciorbe
  • banane
  • compot
  • sucuri de fructe

  
























Citeste in continuare
Sus
 
Ghid alimentar pentru pacientii dializati