Participati activ la imbunatatirea calitatii vietii dumneavoastra

Implicarea pacientului in tratament

Pacientul dializat trebuie sa aiba un rol important in ceea ce priveste ingrijirea personala. Va oferim mai jos informatii despre activitatile fizice ce se recomanda a fi efectuate, despre cum trebuie urmarita starea fistulei si a cateterului, despre modul de administrare al medicamentelor, despre igiena si ingrijirea pielii.

O atitudine proactiva este foarte importanta in viata pacientului dializat!
Exercitiile fizice:

Beneficiile aduse de exercitiile fizice se regasesc intr-un psihic puternic si intr-un corp sanatos. Facand exercitii fizice cu regularitate incarca corpul cu energie si confera o perspectiva pozitiva asupra vietii. Exercitiile fizice regleaza tensiunea arteriala si imbunatatesc activitatea cardiaca. Au un efect benefic asupra tonusului muscular si asigura o mobilitate crescuta a articulatiilor. Medicul va poate recomanda un program de exercitii fizice personalizat. 

Inotul va ofera posibilitatea sa puneti in miscare numeroase grupe de muschi, are influente benefice asupra articulatiilor si a structurii osoase.

Activitatile in aer liber au un rol benefic asupra psihicului si mobilitatii articulatiilor. Ajuta la relaxare si la un somn linistit.

Gimnastica pune singele in miscare asigurand sanatate vaselor sanguine. De asemenea, gimnastica are un rol important asupra coordonarii si mobilitatii.

In urma activitatilor fizice organismul cere hidratare. Este important sa discutati cu medicul in ceea ce priveste cantitatea si tipul de lichid consumat.
Medicamentatia:

Tratamentul din timpul sedintei de dializa trebuie suplimentat cu o serie de medicamente indicate de medic. Reducerea simtomelor bolii, de asemenea se face prin medicamentatie. Administrarea de medicamente se face atat in timpul sedintei de dializa, cat si acasa. Pentru eliminarea efectelor secundare nedorite, aceste medicamente trebuie luate in cantitatea si la orele stabilite de medic.

Fierul se foloseste in tratarea anemiei determinata de scaderea globulelor rosii. In functie de tipul de dializa se administreaza fier fie in timpul sedintei fie acasa.

Vitaminele se administreaza in timpul dializei. Din cauza bolii ce afecteaza functionarea rinichiului, acesta nu mai poate sa produca vitamina D. Aceasta vitamina controleaza productia de hormon paratiroidian, responsabil cu reglarea nivelului de calciu si fosfor in sange.

Presiunea sanguina se regleaza cu ajutorul medicamentelor antihipertensive. Se administreaza conform specificatiilor medicului pentru a evita o scadere brusca a tensiunii arteriale, fapt ce duce la stare de ameteli sau pierderea cunostintei.

Reglarea nivelului de calciu si fosfati se face cu ajutorul tabletelor de chelatori de fosfati. Variatia nivelului acestora are ca efect calcifierea vaselor sanguine, modificari la nivelul oaselor si mancarimi. Rolul acestor tablete este de a bloca asimilarea de fosfati din alimente. Administrarea se face conform indicatiilor medicului.

Sus

Centrul de dializa
   Targu Neamt