Participati activ la imbunatatirea calitatii vietii dumneavoastra

Cum se ingrijeste fistula

Fistula are un rol foarte important in aplicarea cu succes a tratamentului de tip dializa. Asadar este recomandat sa o mentineti intr-o stare foarte buna.
Verificati starea fistulei astfel:

  1. Puneti mana pe fistula. In urma contactului trebuie sa simtiti o vibratie. Verificati daca in urma palparii doare sau are o temperatura mai mare decat de obicei.
  2. Verificati daca fistula s-a inrosit sau s-a umflat
  3. Verificati cu un stetoscop daca exista flux sanguin. Cereti indicatii echipei medicale

Trombozarea fistulei poate apare in urma reducerii fluxului sanguin. Asadar evitati urmatoarele situatii:

  • sa dormiti pe bratul cu fistula
  • sa purtati haine stramte
  • sa va sprijiniti pe bratul indoit puternic
  • masurarea presiunii arteriale cu tensiometrul cu manson pe brat

Daca apare in zona fistulei roseata, durere, inflamare, temperatura ridicata contactati imediat echipa medicala din centrul de dializa.

Pentru evitarea contaminarii cu bacterii aveti grija sa spalati punctul de acces cu apa si sapun in fiecare zi si inainte de inceperea fiecarei sedinte de dializa.Nu tusiti si nu va scarpinati in zona fistulei.   

Evitati suprasolicitarea fizica a bratului prin cararea de bagaje grele. Evitati expunerile la calduri excesive si la temperaturi foarte mici. Acesti factori pot duce la trombozarea fistulei.

Pentru o avea o fistula sanatoasa este important ca punctionarea sa se faca prin rotatie, de fiecare data in alta parte decat punctionarea anterioara. O alta metoda este cea de punctionare permanent in acelasi loc si sub acelasi unghi. Este recomandat ca aceasta tehnica sa se efectueze de aceeasi persoana.

In timpul sedintei de dializa tineti bratul nemiscat si relaxat. La terminarea tratamentului, acele se indeparteaza. Tineti apasat cu o compresa pe locul de punctionare pentru a opri hemoragia.

Trombozarea fistulei poate apare in urma scaderii fluxului sangui, a schimbarii temperaturii sau a presiunii sangelui. Tromboza reprezinta formarea de cheaguri de sange in interiorul fistulei.
Ce este fistula

Corpul uman are doua tipuri de vase de sange: vene si artere. Venele sunt usor accesibile fiind localizate imediat sub piele insa au un flux sanguin redus. Ca atare sunt nepotrivite pentru folosirea lor in tratamentul de tip dializa.

Arterele ofera un flux de sange mai mare decat venele dar prezinta cateva dezavantaje pentru tratamentul de tip dializa si anume:

  1. sunt mai greu accesibile, neputand fi intepate in mod controlat prin piele
  2. au un puls si o presiune a sangelui foarte mari

Avand in vedere cele prezentate mai sus putem spune ca venele si arterele nu sunt potrivite pentru tratamentul de tip dializa.

Acest impediment este rezolvat prin conectarea unei artere si a unei vene la o fistula. Acest lucru se realizeaza printr-o interventie chirurgicala, de obicei la nivelul antebratului. In acest fel, fistula combina proprietatile unei vene si a unei artere.

Fistula nou atasata are nevoie de o perioada de maturare. Dupa aceasta perioada diametrul si grosimea peretelui vasului nou creat se mareste facand facila introducerea unui ac. Maturarea este un proces ce dureaza intre doua si sase saptamani.

In perioada de maturare se va acorda o atentie deosebita punctului de acces vascular. Totodata zona respectiva se infasoara intr-un bandaj pentru a reduce riscul aparitiei infectiei.

Dupa operatia de atasare a fistulei trebuie sa respectati cu strictete recomandarile medicului in ceea ce priveste ingrijirea bratului cu fistula.

Un program adecvat de exercitii fizice ajuta considerabil la dezvoltarea fistulei prin cresterea fluxului sanguin prin brat.     

Sus

Centrul de dializa
   Targu Neamt