Ce functii indeplinesc rinichii sanatosi?

Rinichii au un rol important în procesele metabolice ale organismului. Ei produc urina, eliminata ulterior prin intermediul tractului urinar. Prin intermediul urinei, excesul de apa si toxinele rezultate din procesele metabolice sunt eliminate din corp la nivelul rinichilor ca si când ar trece printr-un filtru. În plus, este mentinut echilibrul acido-bazic pentru a preveni cresterea aciditatii sângelui. Rinichii, de asemenea, au un rol important în reglarea tensiunii arteriale, prin producerea de hormoni. Hormonii produsi de rinichi, cum ar fi Eritropoietina, controleaza productia de celule sanguine în maduva osoasa. Rinichii, influenteaza cantitatea de calciu din sânge si productia de vitamina D. Aceasta vitamina este necesara la mineralizare, care va ajuta sa aveti oase sanatoase. Larga varietate a functiilor rinichilor este evidenta. Rinichii sunt organe pereche, iar la adulti, fiecare rinichi este de aproximativ unsprezece centimetri lungime si cântareste aproximativ 160 grame .
Care sunt cauzele bolilor de rinichi?

Bolile renale pot avea diferite cauze. De exemplu, infectii în tesutul rinichiului (glomerulonefrite), care de multe ori lasa daune de durata. Chiar si tensiunea arteriala crescuta (hipertensiune), o afectiune comuna, poate deteriora profund rinichii. Un diabet zaharat este deseori cauza bolii renale iar un consum excesiv de anumite medicamente poate reduce, de asemenea, functia renala pe termen lung. Exista de asemenea si alte cauze, uneori congenitale, cum ar fi boala polichistica renala. Cele mai multe boli de rinichi evolueaza în liniste si, uneori, nu sunt observate timp de multi ani. Prin urmare, persoanele cu boala renala cronica nu viziteaza un medic nefrolog pâna nu ajung la un stadiu avansat al bolii. Desi rar, unele cazuri se pot dezvolta rapid, în zile sau saptamâni ducând la insuficienta renala acuta.
Ce efecte are o boala de rinichi?

Atunci când rinichii nu mai sunt în masura sa-si îndeplineasca în mod corespunzator atributiile, eficienta functionala a întregului organism este afectata. În cazul în care numai “filtrul” din rinichi este defect, vor fi eliberate în urina prea multe proteine. În plus, aceasta duce la edem (retinerea apei), în picioare sau în plamâni.

În multe cazuri, însa, sunt eliminate prea putine toxine. Odata acumulate, aceste toxine pot deteriora alte organe. Tulburarile la nivelul tractului digestiv pot fi extrem de periculoase,ex ulcerul gastric hemoragic. Acumularea toxinelor poate duce la tulburari de ritm cardiac sau la infectia pericardului. Pot fi observate chiar si modificari anormale ale sistemului nervos.

Multi pacienti prezinta o crestere semnificativa a tensiunii arteriale din cauza unei dereglari hormonale. Tratamentul medicamentos este absolut necesar pentru a scadea tensiunea arteriala. În stadiul avansat al bolii, începe decalcifierea oaselor  iar disfunctia de productie de celule din sânge duce la anemie. Datorita unei eliminari insuficiente de urina, corpul uman retine prea multa apa.
Tintele de atins in tratarea bolii renale

Daca performantele rinichiului, termenul folosit de catre specialisti fiind acela de “clearance”, scad cu mai mult de 10-15%, ne putem astepta la complicatii cu consecinte grave. Medicii numesc “uremie” acest stadiu al acumularii de toxine. În lipsa tratamentului, pentru o lunga perioada de timp, aceasta duce la moarte. În tratarea bolii renale avansate, medicii au ca prim scop prevenirea complicatiilor provocate de uremie, complicatii care pot pune în pericol viata bolnavilor renali, în timp ce pe termen lung, scopul este de a reveni la o stare de sanatate a pacientilor normala sau aproape normala, care sa permita o viata sociala si o activitate zilnica nemodificate. Afectiunile renale severe pot fi tratate doar prin supleerea functiilor vitale ale rinichilor printr-un tratament adecvat – terapii de înlocuire a functiei renale.
Ce variante de supleere a functiei renale exista?

Cea mai eficienta metoda este transplantul renal. Din pacate nu exista destule organe (rinichi) disponibile pentru transplant. Uneori, din motive medicale sau din considerente de ordin personal, transplantul de rinichi nu poate fi efectuat. Din aceste cauze, cel putin temporar, insuficienta renala cronica necesita un tratament folosind un “rinichi artificial”. Acest tratament este cunoscut sub numele de dializa.

Diferite tipuri de dializa s-au dovedit a fi eficiente. În hemodializa, sângele este curatat de toxine cu ajutorul unui filtru montat într-un aparat de dializa numit si rinichi artificial. Dializa peritoneala foloseste drept filtru membrana care acopera organele din cavitatea abdominala, numita peritoneu.

La sfârsitul anului 2008 numarul pacientilor tratati pentru IRC in stadiu terminal a fost estimat la aproximativ 2.310.000. Dintre acestia, 1.775.000 erau în tratament prin dializa (HD si PD) si 535.000 erau deja transplantati. În România sunt în tratament prin dializa peste 8.000 pacienti.

Tratamentul acestor pacienti se efectueaza în centre publice si în centre private de dializa si este asigurat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii, prin Subprogramul 11: Tratamentul de supleere a functiei renale la bolnavii cu insuficienta renala cronica. (detalii pe site-ul CNAS: www.cnas.ro)
 
 
 
 
 
 
Sus


Despre rinichi

Centrul de dializa
   Targu Neamt