Centrul de dializa Mediss Center este situat intr-o zona turistica deosebit de frumoasa. Pe o raza de 25 km se pot vizita o serie de lacase de cult, case memoriale si monumente istorice.

Manastirea Agapia (Agapia Noua sau Agapia din vale); tel. 0233 244618, 0233 244736
    Este situata in comuna Agapia, la 12 km sud de Tg. Neamt. De aici se poate ajunge la Manastirea Varatec pe drum asfaltat (7 km) sau pe drum forestier, peste deal (4 km). Manastire de maici cu hramul Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil (8 noiembrie). Monument istoric si de arhitectura religioasa construit în plan treflat cu ziduri groase de piatra si pictat în interior de Nicolae Grigorescu între 1858-1860 în stil neoclasic dar cu elemente novatoare, uneori folosind modele vii, ceea ce explica vivacitatea chipurilor. Manastirea detine o colectie muzeala de arta medievala si religioasa si o biblioteca ce cuprinde si un fond de carte veche. Pe latura de sud se afla paraclisul Nasterea Maicii Domnului, iar în afara incintei manastiresti se mai afla bisericile Adormirea Maicii Domnului si Sf. Ioan Bogoslovul. În cadrul satului manastiresc poate fi vizitata casa memoriala "Al. Vlahuta". Prin amplasarea într-un peisaj foarte pitoresc strajuit de munti acoperiti de codrii seculari, manastirea a atras în decursul timpului numeroase personalitati ale literaturii române.
    La 2 km nord se afla Schitul Agapia Veche (Agapia din deal) cu hramul Schimbarea la Fata (6 august). Ctitorii succesive din sec. XIV-XVII ale sihastrului Agapie, domnitorului Petru Rares si a Doamnei Anastasia, sotia lui Gheorghe Duca-Voda. A fost reconstruita integral din bârne groase de brad între 1990-1994 pastrându-se doar turnul clopotnita. De aici, pe carari de munte, se poate ajunge la Schitul Sihla si la manastirile Secu si Sihastria.

Manastirea Neamt, tel. 0233 251580
    Este situata in comuna Vânatori-Neamt, la 15 km nord-vest de Tg. Neamt. Manastire de calugari cu hramul Înaltarea Domnului (40 de zile dupa Sfintele Pasti). În incinta manastirii se afla doua biserici, doua paraclise, turnul-clopotnita cu 11 clopote, Seminarul Teologic "Veniamin Costache", precum si un muzeu cu o colectie de arta bisericeasca si sala tiparului. Asezamântul are cea mai mare si mai veche biblioteca manastireasca (18000 volume) si a avut o contributie deosebita la dezvoltarea culturii si artei românesti medievale. Specific este Aghiazmatarul circular din fata manastirii, unde se face sfintirea apei la hram. În biserica se afla o icoana a Maicii Domnului pictata în anul 665 în Israel, facatoare de minuni. În camera mormintelor este îngropat Stefan Voievod (unchiul lui Stefan cel Mare), iar în pronaos se afla moastele sfântului necunoscut descoperite în 1986, prin scoaterea asfaltului de pe alee.În biserica mica se afla Icoana Maicii Domnului cu trei mâini , iar în cimitir - o gropnita cu 300 de cranii de calugari.
    Asezamântul are cea mai mare si mai veche biblioteca manastireasca (18000 volume) si a avut o contributie deosebita la dezvoltarea culturii si artei românesti medievale. Aici a functionat în sec. XV-XVI o importanta scoala de copisti, caligrafi si miniaturisti. Cel mai vechi manuscris este un Tetravanghel din sec. al IVX-lea.
De Manastirea Neamt tin schiturile: Procov, "Sf. Antonie" sau Icoana Veche, Vovidenia, Bolnita, Icoana Noua (com. Vânatori-Neamt).

Schitul Sihla - comuna Vânatori-Neamt
    Este situat la 25 km de Târgu Neamt. Aici se poate ajunge pe drumul care merge spre Manastirile Secu si Sihastria. Înainte de a ajunge la poarta Sihastriei, pe partea stânga, soseaua se bifurca cu un drum forestier, ce permite accesul la Sihla cu masina, dupa 6 km. Pelerinii care vor sa urce pe jos, pot scurta distanta la jumatate, traversând padurea, pe o carare marcata cu triunghi albastru, ce urca pâna la pestera Cuvioasei Teodora, continua pe lânga "biserica dintr-un brad" si coboara la Schitul Sihla.
La jumatatea drumului forestier, un indicator arata o poteca ce duce spre alt lacas sfânt din inima padurii, în locul numit Râpa lui Coroi, unde se afla Schitul Daniil Sihastru, de unde porneste o carare mult mai anevoioasa ce duce la Sihla.
Se mai poate ajunge la Sihla cu masina si din spatele Manastirii Agapia, parcurgând un drum forestier de 8 kilometri, iar cei care vor sa ajunga pe jos, tot de la Agapia, urca pâna la Agapia din Deal, de unde continua traseul spre Sihla, pe coama muntelui.
Vechea ctitorie de familiei Cantacuzino din anul 1741, cu hramul "Nasterea Sfântului Ioan Botezatorul" a dainuit pâna în anul 1813, când arhimanditul Benedict, staretul de atunci al Manastirilor Neamt si Secu, a reînnoit-o din temelie de piatra si pereti de bârne de lemn, în stilul clasic al bisericilor moldovenesti, în forma de cruce cu o singura turla deasupra naosului, cu interiorul împartit în altar, naos si pridvor, si împodobita cu o catapeteasma veche, sculptata în lemn de tei, poleita cu aur, cu icoane pictate de mesteri diferiti. A fost renovata de mai multe ori în sec. XX.

Manastirea Secu, tel. 0233 251862
    Este situata in comuna Vânatori-Neamt, la 22 km de Tg. Neamt si 3 km de Manastirea Sihastria. Manastire de calugari cu hramul Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul (29 august). Monument istoric si de arhitectura religioasa cu influente muntenesti. Are catapeteasma din lemn de tei sculptata în stil baroc si poleita cu aur, iar pictura dateaza din 1850. Manastirea cuprinde si paraclisul Adormirea Maicii Domnului zidit din piatra în 1610, paraclisul Sf. Nicolae ridicat în 1823 , biserica Bogoslovul (ctitorie din 1832 a lui Veniamin Costache) si detine o bogata colectie de obiecte de patrimoniu. Detine si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului (Cipriota). De Manastirea Secu tin schiturile: Nifon (com. Vânatori-Neamt) si Tibucani (com.Tibucani).

Manastirea Sihastria, tel. 0233 251896; 0233 251898
    Este situata in comuna Vânatori-Neamt, la 20 km de Tg. Neamt si 3 km de Manastirea Secu. Manastire de calugari cu hramul Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie). Monument istoric si de arhitectura religioasa. Are catapeteasma sculptata în lemn de tei si poleita cu aur. Nota de originalitate a picturii este data de suprapunerea de stiluri si idei, de teme si orientari. Mânastirea mai cuprinde turnul clopotnita construit în 1825, un paraclis si o biserica noua sfintita în 1997 cu hramul Sf. Teodora de la Sihla (7 august). Aici a trait parintele Ilie Cleopa între anii 1992-1998 (cu câteva întreruperi). Printre vietuitorii acestei mânastiri se afla si parintele Ioanichie Balan. De aici se pot face drumetii spre Hangu (sud-vest, 4 ore), Pipirig (nord-vest, 3 ore), Manastirea Agapia (est, 3 ore) sau Schitul Sihla (sud, 2 ore). De Manastirea Sihastria tin schiturile: "Sf. Daniil Sihastrul" sau Râpa lui Coroi, "Sf. Cruce" sau Poiana lui Ioan (com. Vânatori-Neamt) si, cel mai important, Sihla (sec.XVIII-XIX) în apropierea caruia se afla pestera unde a trait Cuvioasa Teodora.Detine si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Manastirea Varatec, tel. 0233 244741; 0233 244616
    Este situata in comuna Agapia la 12 km sud-vest de Tg. Neamt. De aici se poate ajunge pe un drum asfaltat la Mrea. Agapia (7 km) sau pe un drum forestier ce trece dealul (4 km) si, de asemenea, la schiturile Sihla si Horaicioara, pe carari de munte. Manastire de maici cu hramul Adormirea Maicii Domnului (15 august). Constructia, din piatra de râu, în forma de cruce cu ziduri foarte groase are ca element specific acoperisul celor doua turle cilindrice care este în forma de clopot. Pictura din interior datând tot din sec. al XIX-lea este în stil neobizantin, iar catapeteasma este sculptata în lemn de tisa si suflata cu aur. În ansamblul monahal se gasesc si bisericile Schimbarea la Fata (1847) si Sf. Ioan Botezatorul (1844) în umbra careia se afla mormântul Veronicai Micle, clopotnita cu paraclisul Sf. Nicolae, cladiri pentru chilii si ateliere. În decursul timpului mânastirea a cunoscut grele încercari (jafuri, incendii), dar a fost refacuta. Monument istoric si de arhitectura religioasa, asezamântul detine un muzeu de arta medievala si o biblioteca cu peste 6000 de volume, din care multe manuscrise si tiparituri vechi. Aici a lucrat mai multi ani arhimandritul Valeriu Anania. În apropierea satului mânastiresc se întind doua rezervatii forestiere celebre: "Codrii de arama" si "Padurea de argint".Detine si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Cetatea Neamt
    Monument istoric situat în apropierea orasului Tg. Neamt, str. Arcasului nr. 1, pe un platou al dealului Plesu, la 480 m altitudine. Este atestata documentar prima oara în 1395. A fost construita în doua etape din piatra, nisip si mortar foarte rezistent. Prima etapa, în timpul domniei lui Petru I Musat, s-a concretizat în ridicarea unui fort central, cu fundatia construita în trepte, pe care s-au ridicat ziduri groase de 2-3 m, înalte de 12 m, prevazute cu creneluri si 4 turnuri de aparare în colturi, iar în exterior sustinute de 15 contraforturi. În interior existau ziduri de incinta si o fântâna. A doua perioada de constructie a cetatii a fost în timpul lui Stefan cel Mare, când s-a adaugat curtea exterioara cu o noua centura de ziduri si 4 bastioane semicirculare. Au fost înaltate zidurile vechiului fort, s-a sapat un nou sant de aparare, peste care s-a construit un pod arcuit sprijinit pe 11 piloni. Tot în aceasta perioada s-au construit corpuri de cladiri din curtea interioara cu case domnesti, locuinte ale domnitorului, magazii, ateliere si o biserica. A fost refacuta, întarita si reamenajata în timpul lui Ieremia Novila si Vasile Lupu. Istoria cetatii este strâns legata de zbuciumatul trecut al tarii, având un rol important în sistemul defensiv al Moldovei. În 1691 aici s-a scris o importanta pagina de eroism când cetatea a fost aparata de un mic grup de plaiesi împotriva armatei polone condusa de Ioan Sobieski. Ziua cetatii: Stefan cel Mare si Sfânt (2 iulie).

Muzeul memorial "Ion Creanga", tel. 0233 790620 , 0233 742528
    Este situat în Humulesti-Tg. Neamt, str. Ion Creanga nr. 8. Organizat din 1954 în casa în care s-a nascut si a copilarit scriitorul, construita probabil în 1830 de catre Petrea Ciubotariul, bunicul marelui povestitor; ambient si unelte traditionale, expozitie cu documente de arhiva, scrisori, fotocopii ale manuscriselor, fotografii, operele scriitorului. Sub acoperisul larg de dranita, peretii durati din bârne groase peste care s-a asternut un strat de lutuiala, delimiteaza o singura încapere cu ferestre înguste si o tinda unde abia puteai sa te învârti. Intrarea scunda este adapostita de ploile repezi printr-o prispa lata de câteva palme, iar în spatele casei un acoperamânt de scânduri cu panta repede protejeaza mai multe obiecte gospodaresti si unelte agricole cu certa valoare etnografica. Exponatele prezentate sunt caracterizate de simplitatea, bunul simt si modestia proprie taranului moldovean, generând un puternic sentiment de piosenie, nu numai pentru ceea ce reprezinta ele fata de amintirea lui Ion Creanga, ci pentru ca ele sunt marturii autentice ale traditiei populare a locuitorilor din aceasta parte a tarii.
Reprezinta, dincolo de semnificatia sa istorico-literara si sentimentala, un produs cert al arhitecturii populare specifice perioadei si ariei etno-culturale în care se încadreaza.

Muzeul memorial "Mihail Sadoveanu", tel. 0233 251889
    Este situat în com. Vânatori-Neamt, pe Dealul Vovidenia, la 1 km de Mrea. Neamt. Inaugurat în 1966 în casa ridicata în 1937 de Visarion Puiu, Mitropolit al Bucovinei si oferita scriitorului de Mrea. Neamt, muzeul cuprinde documente, obiecte personale, fotografii, biblioteca cu opera completa, multe editii princeps si traduceri, piese de mobilier.

Casa memoriala "Alexandru Vlahuta", tel. 0233 662136
    Casa memoriala "Alexandru Vlahuta" este situata în com. Agapia, în satul mânastiresc. Organizata în 1963 în casa unde scriitorul si-a petrecut multi ani din viata, expozitia cuprinde mobilierul original, obiecte personale, fotografii, scrisori, manuscrise, carti. În pridvorul spatios aveau loc cenacluri literare.

Casa memoriala "Veronica Micle", tel. 0233 790594
    Situata în Tg. Neamt, str. Stefan cel Mare nr.33. Casa, construita în 1834, unde a trait pentru o vreme poeta a fost amenajata muzeistic în 1984. Expozitia cuprinde fotocopii ale manuscriselor, corespondenta, documente, carti, mobilier si obiecte personale.




Sus
 
Obiective turistice in zona



Centrul de dializa
   Targu Neamt